
To było wyjątkowe wydarzenie z pozytywnym przekazem. W Zespole Szkół Zawodowych im. Stanisława Staszica w Grybowie z okazji pierwszego dnia wiosny (ta astronomiczna rozpoczęła się w czwartek 20 marca) zorganizowano akcję promocji zdrowego stylu życia – “Wiosna budzi zdrowie w nas”. Impreza spotkała się z dużym odzewem uczniów i nauczycieli.
Koordynatorkami akcji były wicedyrektor placówki Justyna Serafin oraz Dorota Chmura, czuwające nad sprawnym przebiegiem imprezy.
– Obchody pierwszego dnia wiosny w naszej szkole po raz kolejny udowodniły, że nauka przez działanie i doświadczenie przynosi najlepsze rezultaty. Mamy nadzieję, że kolejne edycje będą równie udane i inspirujące – mówiły zgodnie koordynatorki.
Działo się sporo, a jednym z głównych punktów wydarzenia, była możliwość degustacji zdrowych przekąsek i odżywczych koktajli, przygotowanych przez uczennice klasy 2B szkoły branżowej I stopnia o kierunkach cukiernik i kucharz.
Nie tylko podkreślano wartość zdrowotną koktajli i przekąsek, które dostarczają niezbędnych witamin, minerałów i antyoksydantów, wspierając odporność oraz poprawiając samopoczucie, ale zauważono, że napoje te stanowią doskonałe źródło energii i wartościowych składników odżywczych, dzięki czemu mogą być świetnym pomysłem na zdrowe i pożywne śniadanie.
Pod opieką nauczycielek młodzież zaprezentowała różnorodne, pełnowartościowe przekąski oraz koktajle na bazie świeżych owoców i warzyw.
Nie zabrakło wykładów online organizowanych przez Wydział Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. W trakcie prelekcji mówiono o edukacji prozdrowotnej w szkole, ze szczególnym uwzględnieniem kształtowania nawyków korzystnych dla zdrowia.
Fot. archiwum ZSZ Grybów