Potrawy regionalne to małopolska specjalność. Każdy region to inna, unikalna kuchnia i dania, których smaku nie sposób zapomnieć. To zresztą jedna z atrakcji turystycznych, która z każdym rokiem przyciąga na południe Polski coraz więcej turystów.
Kuchnia regionalna zaś to domena Kół Gospodyń Wiejskich, które z jednej strony trzymają się tradycyjnych receptur z drugiej jednak nie boją się eksperymentów.
– Małopolska to region najchętniej odwiedzany przez turystów w całej Polsce – przypomina Andrzej Gut-Mostowy wiceprzewodniczący Rady Programowej ds. Rozwoju i Promocji Turystyki w Małopolsce. – Jednocześnie jesteśmy tutaj bardzo mocno przywiązani do tradycji. Tej kulinarnej również – potrawy regionalne przyrządzane według starych receptur to nasza specjalność. Te niezapomniane smaki Małopolski przyciągają tutaj rzesze ludzi, którzy chcą jeść zdrowo i tradycyjnie doceniając to co jest polskie. Dlatego postanowiłem zorganizować konkurs dla wszystkich Kół Gospodyń Wiejskich z południa Małopolski. W ten sposób przypomnimy jakie skarby kulinarne mamy w naszym regonie i podzielimy się naszymi przysmakami z innymi. W zgłoszeniu do konkursu trzeba podać przepis przygotowanego dania związanego z regionem, dołączyć do tego zdjęcia i film dokumentujące jak przysmak należy przyrządzić.
Krótko podsumowując: w konkursie udział mogą brać Koła Gospodyń Wiejskich, które zaprezentują multimedialnie przygotowanie wybranego przez siebie dania regionalnego. Konkurs Tradycyjnie ze Smakiem obejmuje powiaty: tatrzański, nowotarski, sądecki i limanowski oraz gorlicki. Zgłoszenia przyjmowane są albo na profilu konkursowym na facebooku albo pod adresem mailowym: [email protected] do 20 września br.
Komisja Konkursowa nagrodzi po jednym Kole Gospodyń Wiejskich z każdego powiatu a finałem będzie wspólne gotowanie zwycięskich potraw. Nagrody to sprzęt AGD o wartości 2 tysięcy złotych oraz profesjonalna sesja zdjęciowa i krótki film realizowany podczas wspólnego gotowania.