W sobotę, 8 marca w Restauracji Zajazd Ostoja miał miejsce darmowa degustacja zdrowej i ekologicznej żywności przygotowanej przez lokalne firmy. Kilkudziesięciu uczestników wysłuchało także prelekcji pod nazwą: Czy można w XXI wieku utrzymać zdrowie?
Sobotnie spotkanie rozpoczęło się prelekcją na temat wody i jej właściwości, zwłaszcza tego jakie parametry powinna mieć idealna woda. Bowiem ta, posiadająca odpowiednie wartości m.in. pH, redox, temperaturę, napięcie powierzchniowe może pomóc każdemu z nas utrzymać zdrowie. Oprócz zagadnień dotyczących wody krótkiej prezentacji dokonały także zebrane w Zajeździe Ostoja firmy.
Wśród nich były: Klimeko producent m.in. naturalnych jogurtów, masła, serów, śmietany, maślanki oraz sera korycińskiego. Pasieka Wędrowna Burnat z Chojnika oraz Roman Gąsior ze Staszkówki którzy prezentowali miody oraz produkty pochodzenia pszczelego. Pracownia Cukierniczo-Gastronomiczna DANA z Kąśnej Dolnej prezentującą swoje wypieki ciastek oraz ciast bez konserwantów z najlepszych ekologicznych produktów. Na sali znalazło się także stoisko Marii Kamińskiej-Barowskiej na którym zobaczyć i poznać właściwości lecznicze pijawek (tzw. hirudoterapia) oraz sprawdzić ofertę firmy Avon prezentowanej przez Annę Rojek. Odwiedzający degustacje mogli także skosztować pysznych pierogów oraz gołąbków przygotowanych przez Restaurację “Zajazd Ostoja”.
– Inicjatywa tego spotkania wypłynęła od mojej mamy Jadwigi Szczepanek, która przy współudziale Pań Grażyny Treli oraz Lidii Hudyka Starzyk zorganizowała dzisiejszą degustacje oraz prelekcje o naturalnej i ekologicznej żywności – mów Marcin Szczepanek, właściciel Zajazdu Ostoja. Jako firma bardzo cieszymy się z tego, że społeczeństwo w tak wysokim stopniu interesuje się żywnością naturalną. Najlepszym tego odzwierciedleniem była frekwencja spotkania. Sukcesem jest też to, że coś takiego udało się zorganizować. Na pewno będziemy kontynuować takie spotkania w następnych latach i stanie się to naszą charakterystyczną imprezą cykliczną. Firmy, które się u nas dzisiaj prezentowały pokazały na swoich stoiskach rzeczy, których w sklepie kupić bardzo ciężko. Przybyłe do nas osoby mogły zapoznać się z ich ofertą, skosztować oraz poznać. W tym momencie dominuje niestety przekonanie, że na zakupy chodzi się do dużego sklepu, hipermarketu jednak przyszłość jest w tych regionalnych i tradycyjnych wyrobach bez sztucznych dodatków – kończy właściciel.
– Gdy chodzi o frekwencje mogłaby by być jeszcze większa, stawiajmy sobie poprzeczkę coraz wyżej – komentuje Grażyna Trela, współorganizator wydarzania. Zarówno ja jak i moja koleżanka Lidia mamy dzieci, a wiadomo każda matka chce by ich pociechy były zdrowie i silne. Dzięki lekarzom uzyskałyśmy unikatowe filozofie zdrowia wpływające na to, że całe nasze rodziny są zdrowe. Idea takich właśnie spotkań, na których uczymy i przekazujemy informacje pochodzi właśnie od nich. Dzisiaj my same chętnie dzielimy się tą wiedzą. W dobie chemii jaką mamy serwowaną prawie we wszelkich produktach na półkach sklepowych musimy szukać produktów naturalnych. Co z tego że niektórzy mają pieniądze, samochody, wille jeśli w pewnym momencie zaczyna brakować im zdrowia wtedy zastanawiają się kiedy przeoczyli odpowiedni czas by zadbać o swój organizm. Tutaj możemy się dowiedzieć jak utrzymać lub odzyskać zdrowie, my tutaj nie leczymy wyłącznie przekazujemy unikatowe informacje o tym jak dbać.
Spotkania będą odbywać się co dwa tygodnie we czwartki. Najbliższe już 20 marca o godzinie 18.00 w Zajeździe Ostoja natomiast w Stróżach 27 marca o godzinie 18.00 w Restauracji Roko. Informacji będzie można szukać na naszym portalu bobowa24.pl