W Wielką Sobotę zgodnie z tradycją udamy się kościoła w celu poświecenia tzw. święconki. Zwyczaj ten ten ma wiele symbolicznych znaczeń, a w koszyku wielkanocnym muszą się znaleźć określone produkty, tylko jakie?
Zacznijmy od samego koszyczka, powinien być przystrojony w białe koronkowe serwetki oraz zieleninę w postaci bukszpanu czy też gałązek borówki. Pierwotnie do koszyków wkładano wszystkie potrawy przygotowane na wielkanocne śniadanie, jednak z upływem czasu ograniczono się do symbolicznych rozmiarów.
Zgodnie z tradycją w koszyku nie może zabraknąć ośmiu mających wyjątkowe znaczenie składników. Pierwszym jest chleb, który symbolizuje Ciało Chrystusa, a wkładamy go do koszyka, aby zapewnić sobie dobrobyt i pomyślność. Następnie wędlina jest ona symbolem zamożności rodziny, kiedyś nie każdego było na nią stać. Ma nam zapewnić szczęście finansowe oraz pomyślność dla nas jak i całej rodzinny. Kolejny niezbędny składnik to sól jest symbolem trwałości, nieśmiertelności oraz ochrony życia ludzkiego przed rozkładem. Dawniej wierzono, że ma moc odstraszającą zło. W każdym koszyczku powinien także znajdować się chrzan to symbol siły fizycznej, a w połączeniu z innymi składnikami ma zapewnić ich skuteczność. Obowiązkowe są także jajka, czyli pisanki, które najbardziej kojarzą nam się ze świętami a symbolizują one odradzające się życie, płodność oraz są znakiem zwycięstwa Chrystusa nad śmiercią. Najbardziej znamiennym elementem koszyczka jak i całych świąt jest baranek symbolizuje on zmartwychwstanie Jezusa, obecnie wykonany jest z cukru lub czekolady, dawniej zaś z masła oraz ciasta. Pamiętajmy także, aby wśród składników znalazł się ser, jako produkt mleczny pochodzący od zwierząt hodowlanych symbolizuje przyjaźń człowieka z przyrodą. Ostatnim elementem koszyka jest ciasto, najczęściej przyjmuje formę babki wielkanocnej symbolizuje zdolności oraz doskonałość. Baby dawniej były wykonywane własnoręcznie przez kobiety, dzisiaj natomiast najczęściej są kupowane. Jeśli nie mają Państwo czasu, polecamy baby z piekarni Pyszotka, której jeden z punktów ma swoją siedzibę w Grybowie przy ul. Grunwaldzkiej drugi zaś w Stróżach. Piekarnia ta korzysta z tradycyjnych przepisów wykorzystując jajka, mąkę, cukier, kakao oraz bakalie. W swoim asortymencie ma do wyboru babki piaskowe, drożdżowe oraz ucierane.
Ponadto w koszykach możemy dostrzec różnego rodzaju czekoladowe jajeczka, figurki zajączków, pomarańcze. Każdy przygotuje święconkę według własnych preferencji i gustu, jednak nie zapominajmy o tradycji.
fot. Mateusz Książkiewicz